Gratis parkeren

Stelling 6:
In het centrum van Almelo moet twee uur gratis parkeren worden ingevoerd

Forum voor Rechts vindt dat de binnenstad van Almelo moet leven. Een bruisende binnenstad levert goede omzetten op voor de horeca en winkels in het centrum. Dit maakt het voor ondernemers aantrekkelijk om zich te vestigen in de binnenstad. Twee uur gratis parkeren zal hier een goede stimulans voor zijn. Forum voor Rechts is een voorstander van twee uur gratis parkeren in het centrum van Almelo, omdat is aangetoond dat gratis parkeren leidt tot hogere omzetten voor winkeliers en horeca.

“Centra met gratis parkeren worden door ruim 14%-punt extra autobezoekers bezocht. En wanneer dat nieuwe autoklanten betreft, levert dat 20% extra omzet op.”

Overigens kan er op dit moment in Almelo al 1 uur gratis geparkeerd worden in straten met blauwe zones. Sommige van deze blauwe zones grenzen aan het centrum. Een uur biedt echter vaak net te weinig tijd om gezellig te lunchen op een terrasje in het centrum of te winkelen in de binnenstad. Er zijn in Almelo overigens al verregaande plannen geweest voor twee uur gratis parkeren maar dat plan is van de baan omdat ondernemers in de Almelose binnenstad geacht werden jaarlijks € 300.000 hieraan mee te betalen en dat wilden zij uiteraard niet. Dat was immers een sigaar uit eigen doos van de coalitiepartners. (Bron: https://www.tubantia.nl/almelo/gratis-parkeren-in-almelo-blijft-bittere-noodzaak~af1f8fab/) Er dient dus wel realistisch gekeken te worden naar de financiële haalbaarheid van gratis parkeren.

Ter raadpleging treft u hier een aantal mediaberichten van succesvolle acties van gratis parkeren door gemeenten aan:

https://www.gelderlander.nl/arnhem/gratis-parkeren-groot-succes~a81110c8/
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/101640/gratis-parkeren-in-veendam-is-succes