Oranjebak in de Prullenbak!

Stelling 23:
In plaats van inwoners afval te laten scheiden, zou de afvalverwerker dat moeten doen (nascheiding)

In Almelo bleek dat veel opgehaalde vrachten van afval uit de Oranje container zo slecht gescheiden waren dat ze niet kon worden hergebruikt als grondstof maar regelrecht werden verbrand. Het doel van het scheiden in de Oranje bak was juist hergebruik. Dat levert geld op en verbranding kost de gemeente geld. In 2020 werd de helft van het afval uit de oranje container verbrand. Daarom wil Almelo de “oranje” container weg te doen en het afval machinaal na scheiden. Dat kost ongeveer € 300.000 meer dan als inwoners zelf het afval scheiden. Dat lijkt heel veel maar Almelo heeft zo’n 33.827 woningen (bron: https://allecijfers.nl/gemeente/almelo/). Forum voor Rechts vindt het voor onze inwoners daarom acceptabele kosten. Het comfort van minder afval scheiden en de ruimtebesparing van een prullenbak minder in huis en een grote containers minder in de tuin maakt dit acceptabel.

Het blijkt dat veel Almeloers het scheiden van afval lastig vinden en fouten maken. Daarom is het praktischer om scheidingsmachines te programmeren dan het scheiden van afval bij de inwoners van Almelo neer te leggen.

Ter raadpleging

https://www.tubantia.nl/almelo/almelo-wil-na-fiasco-stoppen-met-inzameling-plasticafval-gemeente-sleept-twence-voor-rechter~a2fd609e/

“Strop van tonnen per jaar

Het afgekeurde pmd-afval gaat rechtstreeks de verbrandingsoven in. En dat kost de gemeente klauwen met geld. Tonnen per jaar. „Dat is heel zuur. In plaats dat het pmd-afval wordt hergebruikt en zo geld opbrengt, moeten we als gemeente meer betalen”, betreurt de wethouder. Hij geeft daarbij aan dat de rekening uiteindelijk bij de inwoners van Almelo komt te liggen.”

https://www.tubantia.nl/almelo/het-is-duurder-en-slechter-voor-het-milieu-maar-als-eerste-gemeente-in-twente-schaft-almelo-de-oranje-pmd-container-af~a8a10229/

“De koerswijziging houdt in dat de oranje pmd-container (voor plastic, blikjes en drankenkartons) drie jaar na invoering weer wordt afgeschaft. Als eerste gemeente in Twente kiest Almelo voor zogeheten nascheiding, waarbij plastic in de grijze container met restafval kan en de afvalverwerker de herbruikbare materialen uit de afvalstroom haalt.”